Payday 2 İnceleme

Hiç bir hırsızın hayatını düşündünüz mü ? Banka soyan hırsızlardan bahsediyorum, bu kadar zor bir işi nasıl yapıyorlar sizce ? Polisten korkmuyorlar mı ? İşte cevabı, Payday 2. Payday 2 bir 4 kişilik Co-Op, birinci şahıs (FPS) oyunudur. Oyundaki amaç, söylediğimiz gibi, profesyonel bir hırsız olmak. Birinci oyunu olan Payday: The Heist’i oynamasanız bile duymuşluğunuz vardır. Oyuncular birinci oyundan memnun ancak gerçekçiliği olmadığı için de biraz ‘’saçma’’ olduğunu söylüyorlardı. Oyunun yapımcıları olan Overkill Software, oyuncuların bütün şikayetlerini aldı ve bütün eksilerini ikinci oyununda tamamladı. Oyunun grafik, ses hatta oynanabirliği değişti ama oyundaki karakterler ve birçok düşman aynı kaldı ki bu büyük bir başarının simgesi oldu.

Payday 2, 13 Ağustos 2013 yılında çıktı ama çıkmadan iki hafta önce betası yayınlandı. Oyuncular betadan o kadar memnundu ki, dünyanın en ünlü kanallarından biri olan Twitch kanalında birincilik yerini iki hafta boyunca tuttu. Serinin ikinci oyununda ayrıca gizlilik modu da bulunuyor, ki bu oyuncuları hiç bir çatışmaya girmeden paraları alıp kaçmasını da sağlıyordu. Bu oyun birinci oyundan kat kat zor, bunun nedeni ise aldığınız bütün parayı, kaçış aracına kadar taşımanız gerektiğindendir. Bu size kolay gözükebilir ama oyundaki bütün materyallerin farklı ağırlıkları var. Bu da sizin yürüyüşünüzü etkiliyor ve polisler de çantayı taşıyan oyunculara daha çok odaklanıyor, ayrıca polisin çantaları alıp götürme ihtimali de var. Oyundaki bir başka büyük değişiklikler de sınıflara (class) geldi. Hatırlarsanız Payday serisinin ilk oyununda sadece 3 sınıf vardı (Sharpshooter, Support ve Assault). Bunların yanına da DLC ile gelen Technician da vardı ancak bunları kullanmak pek de zordu. İkinci oyununda ise bu sınıfları kendimiz seçebiliyoruz. Ayrıca bütün silahlar satın alınabiliyor. Birinci oyununda ise bütün silahları bu sınıflar sayesinde açmak gerekiyordu ve bu olay da oyuncuların hoşuna gitmemişti. Her sınıfın da, kendine özel cihazları var. Bu cihazlar ile haritada bulunan bazı yerlerde ekstra para alabilirsiniz. Bazıları da kasayı daha hızlı bir şekilde açmanız için de kullanılabilir. Oyuna ayrıca binlerce modifiye edilebilir maske ve silahlar eklendi. Ayrıca görev sonlarında, kart açarak maske , silah parçası , xp , parada kazanabilirsiniz. Oyunundaki karakterler ve bazı özel polislerin değişmediğini söylemiştik. Onlar değişmedi evet ancak onlar hakkında birçok bilgi eklendi. Onları kısa kısa özetleyelim: Dallas : Oyundaki Payday çetesinin lideri. 42 yaşında olan bu adamın hırsızlık ve çatışma tecrübeleri var. Oyunda Amerika bayraklı bir maske giyer. Chicago’da bir mafya çetesinde bulunmuş. Daha sonra da bir kiralık katil olmuştur. En sonunda da Payday çetesini kurmuştur. Hoxton : Oyundaki en genç ve en ciddi karakter. 31 yaşında olan bu karakter Dallas’ın küçük kardeşidir. Oyunda bir pembe-beyaz karışımı bir maske giyer. Uzun zaman iyi ödeyen bir iş bulmaya çalışmıştır. Büyük kardeşi Dallas çeteyi kurunca ona katılmak ister. Wolf : Oyundaki teknisyendir. Wolf 34 yaşındadır. O yaşa kadar gelince ülkenin bütün kurallarını yerine getirmiştir fakat bir iftira sonucu karısını ve çocuklarını kaybetmiştir ve çeteye katılma kararını almıştır. Chains : Oyundaki en profesyonel karakterdir. 37 yaşında olan karakter 10 yıl boyunca askerlik yapmıştır. O da Wolf gibi bütün şeylerini kaybedince çeteye katılma kararı almıştır. Şimdi de polislerden bahsedelim : 1. Taser : Taser oyundaki en sinir bozucu özel polistir. Size elektrik şoku vererek etkisiz hale getirir. Şoktan kurtulmanın tek yolu silahla ona ateş etmektir. Eğer silahınızı ona doğru tutamazsınız sizi tamamen etkisiz hale getirir. 2.  Shield : Shield oyundaki kalkanlı özel polistir. Bu polis sadece ‘’Zor’’, ‘’Çok Zor’’ ve ‘’Overkill’’ modlarında ortaya çıkar. Onu öldürmek çok zordur. 3. Spook (Cloaker) : Oyunda en az gördüğümüz özel polis türüdür. Bu polis bulunduğunuz yere gizlice girer ve eğer sizi savunmasız bir şekilde bulursa, etkisiz hale getirir. 4. Sniper : Binalardan size ateş eden özel polis türüdür. Bunların bir vuruşu bile çok büyük hasar verir. 5. Bulldozer : Oyundaki en zor öldürülebilen ve en çok hasar veren özel polis türüdür. Left 4 Dead oyununda Tank ne ise, bu oyunda da Bulldozer o. Daha hızlı öldürebilmek için kafasına vurmalısınız.

Oyunu Steam’den 30 $ satın alabilirsiniz. Oyunun ayrıca iki ek paketi de bulunmakta ( Gage DLC, Transport DLC). Eğer bir hırsızın hayatını bilmek istiyorsanız, bu oyun tam size göre. Bizimle kalın.